Een goede en veilige fiets is een flinke investering

21/09/2017 door Cindy Verbraecken in de categorie Bescherming

Met deze tips ben je een fietsendief alvast wat slimmer af:

  1. Leg je fiets goed vast wanneer je hem achterlaat of in de stalling wegzet. Doe dat met 2 verschillende sloten, waarmee je zowel het fietsframe als de wielen vastlegt. Gebruik een standaard ringslot voor je achterwiel en een kettingslot van gehard staal om voorwiel en frame aan een vast voorwerp vast te maken. Het ringslot bevestig je best bij het ventiel. Als een dief het slot wil breken is, beschadigt hij zo ook het ventiel en krijgt hij een lekke band. Ver zal hij niet met je fiets geraken…
  2. Staat er weinig volk bij de bakker? Dan leg je nog je fiets best vast of parkeer je hem in je gezichtsveld. Een geoefende dief heeft genoeg aan een paar seconden.
  3. Stal je fiets als het kan in een bewaakte fietsenstalling of een afsluitbare fietsbox.
  4. Zo’n fietsbox kun je ook thuis installeren. Ook wanneer je thuis bent, zet je je fiets beter weg op een veilige, afgesloten plek. Mag je hem nog op het voetpad achterlaten? Maak hem dan vast aan de gevelmuur, waarin je een stevig oog voorziet.
  5. Accessoires op je fiets zoals een fietscomputertje, afneembare verlichting, enz… neem je mee naar binnen. Laat ook niets waardevol in je fietszak(ken) zitten.
  6. Registreer je fiets en/of laat hem graveren: je rijksregisternummer is uniek. Je kan het heel makkelijk in het fietsframe of de batterij van je fiets laten graveren. Via het internet kun je ook je fiets laten registreren, voor de duurdere fietsen kun je zelf een GPS-tracker overwegen en installeren.
  7. Fidea heeft een schade-aangifte applicatie, waarin een digitale kluis verwerkt zit. Een duurdere fiets met foto en factuur kun je ook hierin opslaan. Zo kan bij schade of diefstal in je woning je fiets makkelijk mee opgenomen worden in de aangifte. Meer informatie hierover vind je op deze link  en uiteraard bij je verzekeringsbemiddelaar.

Wat doe je wanneer je fiets toch gestolen wordt?

  1. Doe dan meteen aangifte bij de politie. Een fietsdief rekent er namelijk op dat je geen aangifte zou doen.
  2. Je hoopt uiteraard dat men na een aangifte je gestolen fiets zo snel mogelijk kan terugvinden. Daarom is het belangrijk dat je je fiets ook zo goed mogelijk beschrijft. Maak foto’s en hou die bij. Je kunt een fietsdiefstal persoonlijk in het politiekantoor in je buurt aangeven of via www.police-on-web.be
  3. Gevonden fietsen kun je dan weer terugvinden via www.gevondenfietsen.be