De vraag van Fidea’s preventie-adviseur Sam Segers-Dom: Wat is jouw argument om géén fietshelm te dragen?

11/09/2017 door Cindy Verbraecken in de categorie Bescherming

Een ongeluk komt nooit alleen. Of het nu een andere weggebruiker is die onvoorzichtig is, het fietspad dat er in erbarmelijke staat bij ligt of gewoon door je eigen onoplettendheid: een ongeval is altijd een ongeluk(kig toeval). 

De ervaring leert ons dat fietsers vaak lelijke verwondingen aan het hoofd kunnen oplopen. Je hoofd is het meest kwetsbare deel van je lichaam. Bij een val is je hoofd het “langste” onderweg. Dat is logisch: de wetten van de fysica rond actie en reactie en de zwaartekracht spelen je hier parten. Een helm zal bij een val de schok die je ondergaat, breken en dus je hoofd beter beschermen. Een fietshelm kan in vele gevallen het verschil betekenen tussen een zwaar hoofdletsel of niet. Overigens, vervang je helm altijd na een ongeval.

Met een fietshelm zal je nog altijd defensief moeten rijden. Het is geen garantie tegen een eventueel ongeval. De reglementering van de huidige fietshelmen is aan een upgrade toe en wordt hopelijk aangepast aan de huidige verkeerssituatie en –drukte. Maar zelfs zonder een snelle aanpassing is het voor ons duidelijk: bescherm je hoofd en draag een helm. Niet alleen in je vrije tijd maar ook voor het ritje naar de bakker.